Relaties en scheiden

(zowel voor individuele gesprekken als voor beide (ex)partners samen.)

 

Relatieproblemen
Problemen binnen een relatie kunnen best heftig zijn en zorgen voor onrust. Het is belangrijk om dit soort signalen op tijd te herkennen, zodat je samen met je partner kunt onderzoeken of jullie er samen uitkomen. Misschien kun je hier wat ondersteuning bij gebruiken. Het maatschappelijk werk kan dat bieden in de vorm van relatiegesprekken. Je kunt kiezen voor individuele gesprekken, waarbij een maatschappelijk werker alleen met jou gesprekken heeft. Ook kun je samen met je partner naar het maatschappelijk werk komen om te praten over jullie relatie.

 

Scheiden
Uit elkaar, en dan?

Als jij en (of) je partner besloten hebben om uit elkaar te gaan, komt er veel op je af. Emotioneel kan dit moeilijk zijn en kun je te maken krijgen met gevoelens van verdriet, boosheid, teleurstelling, of het gevoel van falen. Hebben jij en je (ex)partner samen kinderen, een huis, of huisdieren ed., dan is het belangrijk dat je zaken goed regelt. Denk daarbij aan afspraken over de woning, misschien wil je een advocaat inschakelen, of ga je je financiën voortaan zelf beheren.

Het kan zijn dat je het fijn vindt om met een onafhankelijk iemand te praten over de emoties die je voelt en/of de regelzaken die te maken hebben met de scheiding.

Je kunt dan bij het maatschappelijk werk van Vorkmeer terecht voor hulp en advies, voor een luisterend oor en een goed gesprek. Samen met jou werken we aan het verwerken van deze moeilijke fase in jouw leven en kijken we hoe je zelfstandig verder kunt.

Het is ook mogelijk om samen met je (ex)partner naar Vorkmeer te komen. Afhankelijk van jullie vragen, sluiten dan een of twee maatschappelijk werkers aan bij de gesprekken.

 

Ouderschapsbemiddeling
Voor je kind(eren) is het belangrijk en prettig als je met je ex-partner een ouderschapsplan hebt opgesteld met duidelijke afspraken. Jullie zijn en blijven de ouders, en ook na een scheiding verantwoordelijk voor een goede regeling voor jullie kind(eren). Communicatie blijft daarbij belangrijk. In het belang van de kinderen bij voorkeur vanuit de rol van ouder en minder als ex-partner.

Het leven gaat door na een scheiding. Kinderen worden groter en gaan bijvoorbeeld naar de middelbare school, krijgen nieuwe vrienden, willen uitgaan, of gaan studeren en op kamers. Daarom is het belangrijk de gemaakte afspraken uit een ouderschapsplan regelmatig te actualiseren. Het maatschappelijk werk kan jou en je ex-partner daarbij ondersteunen. We begeleiden bij het maken van concrete, duurzame afspraken. Het doel van het gesprek wordt door jullie beiden bepaald, waarbij het kind centraal staat.

 

KIES – Kind In Echtscheidings-Situatie
Een scheiding kan voor jou, als één van de partners, een stressvolle aangelegenheid zijn. Ook je kind(eren) kan last hebben van de scheiding. Steeds één van de ouders moeten missen, verhuizen, wennen aan de nieuwe partner van vader of moeder, omgaan met stiefbroertjes en stiefzusjes. Zomaar wat voorbeelden van spannende veranderingen. In de meeste gevallen staat het leven van je kind behoorlijk op z’n kop. Vorkmeer kan een luisterend oor bieden aan je kind(eren). Dat kan individueel of in een groepje met andere kinderen samen die in eenzelfde situatie zitten.  Kijk voor meer informatie op www.kiesvoorhetkind.nl.

Wil je meer informatie over wat wij voor jou of jullie kinderen kunnen betekenen rond de scheiding? Bel dan met Vorkmeer op telefoonnummer (077) 307 7350. Je kunt ons ook een mail sturen.

MEER INFORMATIE

Folder Bemiddelingsgesprek
webversie | printversie